Watski Logo Light
Hakuehdotukset
Näytää Tuotteet
Näytä kaikki

Vastuullinen ja ympäristöystävällinen veneily

Veneen omistaja on aina vastuussa sovellettavien lakien ja asetusten noudattamisesta. Näiden lisäksi on otettava huomioon muutakin, jos haluat veneilysi olevan vastuullista ja ympäristöä kunnioittavaa.

Pohjamaalaus

Pohjamaalit ovat yksi suurimmista veneilyn aiheuttamista ympäristöhaitoista. Joskus niiden käyttö on välttämätöntä, mutta on niille on olemassa myös vaihtoehtoja:

1. Vältä ns. myrkkymaaleja eli antifoulingvärejä, jos mahdollista. Valitse sen sijaan biosiidivapaita maaleja.

2. Pese veneen pohja useammin pohjamaalauksen sijasta! Mikäli veneen pohjaan on joskus käytetty myrkkymaaleja, pesu tulisi tehdä mieluummin käsin kuin painepesurilla raskasmetalleiden irtoamisen minimoimiseksi. Jos mahdollista, suorita pesu aina pohjapesupaikassa, jossa pesuvedet suodatetaan asianmukaisesti.

3. Harjapesupaikkoja veneellesi löydät esim. täältä: http://www.venepesu.fi/

Polttoaine

Säästä polttoainetta! Siitä kiittää sekä lompakkosi että ympäristö!

1. Vältä polttoaineen valumista veteen! Pyri toimimaan tankatessa huolellisesti ja rauhallisesti ja käytä mielellään roiskeenestoventtiiliä, tankkaussuojaa (mikä tahansa imukykyinen kangas) tai ylitäyttösuojaa. Kanisteritankkaukseen suosittelemme esim. näitä tuotteita.

2. Taloudellisella ajotavalla voit säästää litroittain polttoainetta sesongin aikana. Lue lisää taloudellisesta ajotavasta täältä.

 

Roskat ja kierrätys

1. Harmillisen paljon muovia ja muita roskia päätyy edelleen vesistöihimme. Vedessä kelluva muovi sekä näyttää ikävältä että päätyy lopulta mikromuovina ruokalautasillemme.

2. Vie veneeseen kertyneet roskat ja jätteet aina sataman jätehuoltoon tai lähimmälle kierrätysasemalle. Jos kotisatamastasi puuttuu toimiva jätehuolto, kannattaa siitä huomauttaa ylläpitäjälle.

WC-jäte

Käymäläjätteiden tyhjentäminen vesistöihin kiellettiin lain nojalla Suomessa jo vuonna 2005. Syynä on rehevöitymisen estäminen. Vesistöjen rehevöitymisen näkyviä merkkejä ovat muun muassa veden sameutuminen ja matalikkojen sekä rantojen umpeenkasvaminen, leväkukinnan yleistyminen, happikatoon ja kalakantojen muutoksiin. Sinilevien myrkylliset leväkukinnat ovat ehkä näkyvin merkki rehevöitymisestä.

Vain yksi litra virtsaa riittää 6-8 kilon levämassan syntymiseen. Tyhjennäthän septitankin asianmukaisesti imutyhjennyslaitteeseen. Löydät listan imutyhjennysasemista täältä.

Haluatko lukea lisää?

Haluatko tietää lisää veneilyn ympäristövaikutuksista ja vastuullisista toimintatavoista? Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa aiheesta.

Kuluttajaliitto

Pidä saaristo siistinä ry

Ympäristönhallinnon verkkopalvelu

?
Ostoskärry
Kirjaudu sisään
Unohditko salasanasi?
Rekisteröidy
Oletko jäsen? Kirjaudu sisään hyödyntääksesi edut
Salasana unohtunut
Täytä alle sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle ohjeet salasanan nollaamiseksi