Watski Logo Light
Hakuehdotukset
Näytää Tuotteet
Näytä kaikki

Mikä on NMEA 2000?

Tekijät: Tom Engels & Daniel Nilsson

NMEA 2000 on maailmanlaajuinen standardoitu kaapelointi tiedonsiirtoon eri elektronisten laitteiden välillä. Laitteet, joissa on NMEA 2000 -yhteensopivuus, voivat vastaanottaa, lähettää ja tehdä yhteistyötä muiden laitteiden kanssa, joilla on tämä yhteensopivuus. NMEA 2000 on saatavana eri liittimillä ja eri ulkoasuilla riippuen siitä, mikä valmistaja sen on

Historia

Vuonna 1957 joukko laivojen elektroniikkakauppiaita New Yorkista sai idean vahvistaa yhteistyötä erilaisten laivojen elektroniikkalaitteiden välillä. He eivät silloin tienneet, mikä vaikutus heillä olisi laivojen elektroniikkamarkkinoilla, kun he perustivat NMEA:n – National Marine Electronics Associationin.

Aluksi he kohdistuivat näiden luokkien suuriin aluksiin, sotalaivoihin ja veneisiin. Kun NMEA 2000:n edeltäjä, NMEA 0183, saapui, he ottivat yhteyttä myös huviveneisiin. Vuosituhannen vaihteessa, vuonna 2000, NMEA 0183:sta julkaistiin uusi ja päivitetty versio, jonka nimeksi tuli sitten NMEA 2000. Päivitetty versio perustuu samaan tuotteiden väliseen kommunikaatioideaan, mutta on helpompi asentaa koska se on "plug and play", joka on asennuksen kulmakivi.

Käyttöalueet

NMEA 2000:ta käytetään useimmissa huviveneissä ja laivoissa, joissa on jonkinlainen navigointielektroniikka. NMEA 2000:ta välittävän navigoinnin lisäksi haluttaessa myös dataa. Nimittäin on mahdollista rakentaa NMEA 2000 niin, että saat moottoritiedot, säätiedot, syvyys, sijainti, ympäristötiedot, mittaustiedot, tiedot tankista, lämpötilasta, paineesta, kaikuluotaimesta, AIS:sta, kompassista, kaukosäätimestä muutamia mainitakseni. .

NMEA 2000 on rakennettu rungolla, joka toimii runkolinjana. Verkon molemmissa päissä TÄYTYY olla päätypistoke, jossa on ohmivastus, jotta verkko toimii. Päätytulpat tulevat aloitussarjan mukana, ja ne voidaan ostaa myös erikseen siltä varalta, että ne katoavat. Jos noudatat päätypistokkeiden asentamista koskevaa sääntöä, voit periaatteessa laajentaa verkkoa loputtomiin.

Mielikuvitus asettaa rajat. Jos verkko on yli 15–20 m, jännitehäviö on liian suuri ja tämä voidaan korjata verkkoon tulevalla lisävirtakaapelilla. Sijoita virtajohto mahdollisimman keskelle verkkoa. Tämä koskee ennen kaikkea suurempia verkkoja.

Kuinka se toimii?

NMEA 2000:n avulla dataa voidaan siirtää yhdellä kaapelilla CANbus-protokollan kautta. Tämän ansiosta useat laitteet voivat muodostaa yhteyden siihen ja kommunikoida keskenään. Jokaisella NMEA 2000 -laitteella on yksilöllinen tunnistenumero, jota käytetään laitteen ja sen lähettämien tietojen tunnistamiseen.

Tietojen siirtämiseksi NMEA 2000:n kautta laite lähettää viestin (ajattele "lausetta"), joka koostuu merkki- tai numerosarjasta. Viestit lähetetään yhdessä laitteen tunnistenumeron kanssa, mikä auttaa vastaanottajaa kääntämään lauseen "puhtaiksi tiedoiksi". Esimerkiksi. syvyysmittari lähettää lauseen, tässä tapauksessa syvyyskuvan, instrumentille, joka ymmärtää ja pystyy esittämään sen meille.

Ulkomuoto

NMEA 2000 voi olla eri muodoissa. Yleisin NMEA 2000 on 5-napainen musta liitin eri pituuksilla. Vuosien varrella useat eri yritykset ovat käyttäneet NMEA 2000 -rajapintoja, jotka mahdollistavat yhteistyön eri valmistajien välillä, mutta kaapelointi on voinut näyttää erilaiselta.

?
Ostoskärry
Kirjaudu sisään
Unohditko salasanasi?
Rekisteröidy
Oletko jäsen? Kirjaudu sisään hyödyntääksesi edut
Salasana unohtunut
Täytä alle sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle ohjeet salasanan nollaamiseksi