Watski Logo Light
Hakuehdotukset
Näytää Tuotteet
Näytä kaikki

Opas aurinkopaneeleiden hankintaan ja asennukseen veneessä

Tuntuuko aurinkopaneeleiden hankinta ylivoimaiselta tehtävältä? Kaksi kuukautta purjehtimassa viettänyt Hammarbergin perhe havaitsi, että pelkkä veneen tuuliturbiini ei tuottanut riittävästi virtaa. Siksi he päättivät asentaa aurinkopaneelit Kap Verden rannikon läheisyydessä sijaitsevassa satamassa, jonka jälkeen virtaa oli riittävästi koko loppumatkan ajan. Ludvig Hammarberg antaa parhaat vinkkinsä prosessia varten, jotta onnistut valitsemaan oikean paneelin veneeseesi asennusta varten. Aurinkopaneelin käyttöoppaassa on tarkempia tietoja itse asennuksesta.

1. Kartoita sähkövirran tarve

Voidaksesi valita oikean tehon (W) aurinkopaneeleillesi, sinun on ensin kartoitettava keskimääräinen sähköenergian tarve (Ah/päivä). Helpoin tapa tehdä tämä on käyttää akkumittaria. Jos sinulla ei ole kyseistä instrumenttia, voit tehdä arvion laskemalla sähkölaitteiden keskimääräisen virrankulutuksen. Käytä alla olevaa muotoa, jossa: Virta (I) mitataan ampeereina (A), jännite (U) voltteina (V) ja laitteen kulutus ilmoitetaan watteina (W). I (A) = P (W ) / U (V)

Laskentaesimerkki: 10 W: n lampun virrankulutus veneessä, jossa on 12 V: n sähköjärjestelmä, vastaa painiketta 1A (10 W / 12 V = 0,83 A). Jos sama lamppu kytketään päälle 4 tunniksi (h), se kuluttaa melkein 4 Ah (4h x 1A) yhdessä päivässä. Tee sitten sama laskelma kaikille yksiköillesi laskeaksesi kokonaisenergiantarpeen.

2. Valitse oikea teho

Nyt on aika selvittää, kuinka paljon virtaa aurinkopaneelisi pitäisi tuottaa, jotta se kattaisi energiantarpeesi. Watskin laskuesimerkki näyttää kuinka monta Wh / päivä aurinkopaneelit tuottavat keskimäärin kesäpäivänä Pohjois-Euroopassa. Siksi sinun on muunnettava energiantarpeesi Ah / päivä-arvosta Wh / päivä -arvoon. Käytä seuraavaa laskukaavaa: Energiantarve: (Ah / päivä) x U (v) = Wh / päivä

Laskuesimerkki: Oletetaan, että olet laskenut energiantarpeeksi 40 Ah / päivä ja että sinulla on sähköjärjestelmä, jonka jännite on 12 V. Tarvitset aurinkopaneelin, joka pystyy tuottamaan tehon, joka vastaa 480 Wh / päivä (40 Ah / päivä x 12 V). Pidä mielessä, että todellinen teho voi olla jonkin verran pienempi, riippuen siitä, mihin aurinkopaneelit sijoitetaan.

3. Valitse sopiva paikka paneeleille

Aurinkopaneelien sijoittaminen on usein kompromissi parhaan sijainnin ja käytettävissä olevan tilan välillä, mutta sillä on ratkaiseva merkitys aurinkopaneelien tarjoamalle teholle. Esim. kääntyvään telineeseen asentaminen veneen perään on erittäin tehokas vaihtoehto. Monet valitsevat myös aurinkopaneelien kiinnityksen veneen reunakaiteisiin tai suoraan kannelle tai päällirakenteisiin. Valinta riippuu aina veneen rakenteesta.

Ota huomioon seuraavat seikat:

  • Aurinkopaneeli tulisi sijoittaa mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, varjossa tai osittain varjossa oleva paneeli jättää sen tehon pienemmäksi
  • Aurinkopaneeli latautuu maksimaalisesti, kun se on kohtisuorassa aurinkoon
  • Asennus tasaiselle alustalle on hyvä kompromissi, mutta kääntyvä kannatin tarjoaa parhaat olosuhteet
  • Paneelin tulisi olla mahdollisimman suojattu ennen kaikkea merenkäynniltä, mutta myös satamissa liikkumista ajatellen

4. Paneelin valinta

Kun olet laskenut tarvitsemasi tehon ja tunnistanut asennusvaihtoehdot, on aika valita parhaiten sopiva aurinkokennotyyppi. Molemmat tyypit sopivat merenkulkuun ja niitä on saatavana eri kokoisina.

  • Kovat paneelit (Solara S-sarja), joissa on kestävä lasipinta ja vahva alumiinirunko. Tämä tekee niistä erityisen sopivia asennettavaksi jalustalle tai kääntyvään kiinnikkeeseen
  • Joustavat paneelit (Solara M-sarja) ovat ohuita ja kevyitä, joustavia paneeleita, joilla on päälläkävelyä kestävä kumipinta. Paneeleita voidaan taivuttaa kolme prosenttia kokonaispituudesta ja ne voidaan hyvin kiinnittää liimaamalla tai ruuvaamalla kaareville pinnoille.

5. Asennus

Asennusvalintasi riippuu todennäköisesti siitä, oletko valinnut kovan paneelin (Solara S-sarja) vai joustavan paneelin (Solara M-sarja)

Kovat paneelit (Solaran S-sarja)


Kovat aurinkopaneelit sopivat, kuten aiemmin mainittiin, hyvin asennettaviksi jalustalle tai telineelle, tavallisesti perään (esim. Targa-veneissä) tai veneen sivukaiteeseen.

Markkinoilta löytyy valmiita, alumiinista valmistettuja, käännettäviä aurinkopaneelipidikkeitä. Ne sopivat asennettaviksi veneen kaiteeseen (25 mm). Muista, että teline ja kiinnikkeet tulee mitoittaa sijainnin suhteen sekä tuulen että merenkäynnin mukaan. Kun asennat paneelin kääntyvään telineeseen, voi olla tarpeen asentaa myös tukiköysiä tai tukijalkoja tekemään asennuksesta tukevampi. Nämä ratkaisut ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuvat paljon sijainnista ja edellytyksistä. Teleskooppinen venehaka voidaan helposti muuntaa tehokkaaksi tukijalaksi kaiteen ja aurinkopaneelin välille.

Mary Rövarhamnissa (Hammarbergin vene) ei ole kiinteitä kaiteita. Ennen kuin kaksi kovaa paneelia asennettiin veneen perään, siihen asennettiin 25 mm paksu ruostumattomasta teräksestä valmistettu putki. Paneelit asennettiin sitten putkeen, jokainen omaan pyörivään NOA-kiinnikkeeseen.

"Paneelit toimivat uskomattoman hyvin, ​​koska voimme kallistaa ne suoraan aurinkoa kohti", Ludvig sanoo

Joustavat paneelit (Solaran M-sarja) 


Joustavat paneelit voidaan joko ruuvata tai liimata kiinni valittuun paikkaan. Jos päätät ruuvata paneelit paikalleen, sinun tulisi käyttää paneeliin valmiiksi tehtyjä reikiä. Älä tee paneeliin ylimääräisiä reikiä, koska saatat vahingoittaa sen pintaa. Jos päätät liimata paneelin paikalleen, on suositeltavaa levittää katkeamaton liimaviiva muutaman senttimetrin päähän reunasta, jotta se tiivistää paneelin alle jäävän alueen.

Suosittelemme Sikaflex 292:n käyttöä. Jos liimaat paneelit kaarevalle pinnalle, muista ottaa esille hiekkasäkkejä tai muita painoja, jotka voit asettaa paneelin päälle liiman kuivumisen ajaksi. Sikaflex levitetään hammastetulla lastalla. Muista suojata sekä kansi että paneelin pinta ennen liimaamista. Poista maalarinteippi heti, kun Sikaflex on kuivunut, jotta vältyt työläältä teipin nyppimiseltä jälkikäteen tai silikonireunan repeilyltä. Olitpa ruuvaamassa tai liimaamassa paneeleitasi, kannattaa sen reunat suojata saumaamalla. Yksinkertainen tapa tehdä tämä on Sikaflex 291:llä, mutta huomaa, että valkoinen Sikaflex muuttuu keltaiseksi ajan myötä. Levitä saumausainetta varovasti ja tasoita se sormellasi. Kasta sormi veden ja astianpesuaineen seokseen, jotta Sikaflexen ei tartu sormeseesi.

"Meille oli tärkeää, että paneelit, jotka kiinnitimme kajuutan katolle, kestävät kävelyä ja istumista, joten ne eivät rajoittaneet niukkaa tilaa, joka meillä on käytettävissä. Tämä on erityisen tärkeää meille, jotka purjehdimme pienten lasten kanssa", sanoo Ludvig Hammarberg, joka kiinnitti kaksi joustavaa paneelia Rövarhamns Maryn ruffiin.

6. Asennus

Kaiteen kuormituksen vähentämiseksi ja asennuksen tukemiseksi Ludvig on kiinnittänyt köyden paneelista ylöspäin sekä toisen alaspäin. Molemmat köydet on kiinnitetty vantteihin ns. Rolling Hitch -solmulla. "Rolling Hitch -solmulla on se hieno ominaisuus, että se ei luista, kun sitä nostetaan alaspäin, mutta sitä voidaan helposti siirtää toiseen suuntaan. Yksinkertainen, mutta hyvin toimiva ratkaisu ”, Ludvig lisää.

Tarvitset seuraavat:

  • Lataussäädin - joka vastaa liitettyjen aurinkopaneelien yhdistettyä virtaa (A) maksimiteholla (W)
  • Akku - Solaran säätimet käsittelevät kaikenlaisia ​​akkuja
  • Kaapeli - tarkista koko aurinkopaneelin käyttöoppaasta
  • Kansiläpivienti kaapelille
  • Sulake - (yhtä suuri tai hieman suurempi kuin säätimen maksimivirta. Asennetaan yleensä +kaapeliin)
  • Ampeerimittari - paneelin latauksen mittaamiseen (sisäänrakennettu tiettyihin säätimiin)

Tee näin:

  1. Asenna säädin mahdollisimman lähelle akkua
  2. Vie kaapeli lyhyimmällä mahdollisella tavalla aurinkopaneelista säätimeen kannen läpiviennin kautta
  3. Liitä aurinkopaneeli säätimeen. Plus yhdistetään plussaan ja miinus miinukseen
  4. Liitä ohjain akkuun sulakkeen ja halutessasi ampeerimittarin kautta

    Valmista tuli!
Tutustu aurinkopaneeleihin
?
Ostoskärry
Kirjaudu sisään
Unohditko salasanasi?
Rekisteröidy
Oletko jäsen? Kirjaudu sisään hyödyntääksesi edut
Salasana unohtunut
Täytä alle sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle ohjeet salasanan nollaamiseksi