Sulje
Kanta-asiakkuus
Ostoskärry

9 vinkkiä vesillaaskuun

Viimeinkin kevät on tulossa, satamat alkavat hitaasti herätä eloon ja uusi veneilykausi on aivan kulman takana! Mutta oletko valmis uuteen kauteen? Olemme koonneet luettelon 9 seikasta, jotka on syytä tarkistaa ennen veneen laskemista veteen.

1. VENEEN PUHDISTUS

Pese veneen pohja, laidat ja kansi esim. Abnetilla, joka sopii kaikille pinnoille. Raaputa irti ja hio kaikki irtonainen pohjamaali karkealla vesihiomapaperilla. Jos pohjassa on paljon irtonaista maalia, kannattaa apuun ottaa ensin painepesuri. Jos veneessä on kova pohjamaali, riittää tavallinen, perusteellinen pesu tai märkähionta.

HUOM! Pohjan on oltava täysin kuiva ennen uuden maalikerroksen levittämistä!

2. POHJAMAALAUS


Ennenkuin aloitat pohjan maalaamisen, varmista, että pinta on kuiva ja pölytön. Merkitse vesilinja maalarinteipillä ja levitä sitten pohjamaali telalla. Maalaa hieman maalarinteipin päälle. Kuinka monta kerrosta tarvitset, riippuu kokonaan valitsemastasi perusväristä. Mitä useampi kerros, sitä pidempi ja parempi suoja. Maalaa aina ylimääräinen kerros vesilinjaan, keulaan ja peräsimeen. Poista teippi heti, kun olet lopettanut maalaamisen.

Uudet sinkkianodit asennetaan vasta, kun kaikki maalaustyö on tehty. Varmista, että pinnoilla, joihin anodit asennetaan, ei ole maalia.

3. HIONTA


Valittavana on monia hyviä tuotteita, joiden valinta riippuu siitä kiillotatko käsin vai kiillotuskoneella. Jos käytät kiillotuskonetta, kierrokset eivät saa olla liian suuret.

Viimeistele työ tarvittaessa vahalla. Vahaus antaa kovan, kiiltävän ja likaa hylkivän pinnan. Se myös suojaa pintaa UV-säteiltä.

4. VESI


Tarkasta lämminvesivaraaja ja letkut. Varmista, että vedenvaraaja on täytetty vedellä ennen sen käynnistämistä, muuten saatat vahingoittaa sähkövastusta.

Tarkista kaikki vesiletkut - jos ne ovat kuivia tai alkaneet murtua, vaihda ne välittömästi. Käytä aina kahta ruostumattomasta teräksestä valmistettuja letkuliittimiä.

5. VESSA JA VESIHUOLTO

Tarkista läpiviennit. Irrota letkut ja tarkista, että kaikki venttiilit avautuvat ja sulkeutuvat oikein. Tarkista myös kaikki kiinnikkeet, ettei ruoste ja korroosio ole päässyt vaikuttamaan niihin.

Kaikissa vesilinjan alla olevissa letkuliitännöissä on oltava kaksinkertaiset ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiinnikkeet.

6. MOOTTORI

Tarkasta siipipyörät ja asenna tarvittaessa uudet. Jos ilma-, öljy- ja polttoainesuodattimia ei vaihdettu syyshuollon yhteydessä, tee se nyt. Älä unohda tarkistaa ja vaihtaa vaihdelaatikon öljyjä.

Käynnistä moottori ennen vesillelaskua. Varmista, että sinulla on moottorille jäähdytysvettä. Tarkista, että jäähdytysnestetaso on oikea ja että sekoitussuhde on ohjeiden mukainen. Makeavesijäähdytteisissä moottoreissa vaihda tarvittaessa lämmönsiirtimen sinkki.

Jos kyseessä on bensiinimoottori, sinun on tutkittava myös sytytystulpat. Nämäkin tulee tarvittaessa vaihtaa. Tarkista myös kiilahihnan kunto.

7. AKKU


Tarkista akkujen happotaso. Lisää tarvittaessa tislattua vettä. Tarkista myös kaikki liitännät varmistaaksesi, etteivät ne ole ruostuneet talvella. Poista lika ja pöly sekä suojaa pintoja kauden aikana esim. suihkuttamalla Electronic Cleaner-kontaktinpuhdistusaineella. Lataa sitten akut kunnolla, jotta ne ovat täyteen ladattuja, kun on aika käynnistää moottori.

Jos akku ei lataudu täyteen, se voi olla merkki vikasta ja akku on vaihdettava. Älä koskaan vaihda vain yhtä akkua akkupankissa.

9. TAKILA


Pese takilan osat puhdistusaineella, jotta pääset eroon lintujen jätöksistä ja muusta liasta. Tarkista huolellisesti, ettei siitä löydy halkeamia, kolhuja tai ruostetta. Kun takila on pyyhitty, voitele se tarvittaessa. Varmista, että kaikki takilan sähköliitännät näyttävät hyvältä. Tarkasta vantit ja varmista, ettei vaijereiden säikeissä ole nirhaumia, jolloin ne on vaihdettava välittömästi.

Tarkista myös vanttiruuvit. Jos ne tuntuvat kankeilta, ne on puhdistettava bensiinillä ja voideltava vanttiruuviöljyllä. Tarkista myös rullafokka ja suojaa kaikki terävät reunat, jotta ne eivät pilaa purjeitasi.

8. TIIKKI-KANSI


Watskilta löydät melko suuren valikoiman teakin hoitotuotteita, joita voit käyttää, kun haluat puhdistaa tiikkisi yksityiskohdat. Voit valita esim. Owatrolin tiikkiöljyn pintojen hoitoon ja suojaukseen. Myös Kanaboatin valmistamat kaksivaiheiset puhdistus- ja hoitoaineet tekevät tiikkipinnoista uuden veroiset.

Sitten sinun pitäisi olla valmis asettamaan vene veteen. Onnea lanseerauksessa ja nauti kaudesta!